Roger testar DUKAN Dieten

Började vecka med att återigen Starta med GI/ LCHF men igår fick jag nys om en ny typ av Metod för att gå ner i vikt och förhoppninsvis stanna på min Målvikt.
Dieten heter DUKAN.
Den är uppfunnen av fransmannen och dietisten Pierre Dukan. Han har över 30 års erfarenhet som dietist och har sålt över 2,5 miljoner böcker om hur man går ner i vikt.
Att gå ner i vikt när det finns sådant överflöd av mat runtom oss inte är naturligt enligt Dukan, det blir för svårt för de flesta och de flesta ger upp innan de nått sitt mål.
Hans idé går ut på att gå tillbaka till de livsmedel som åts av den primitiva människan, protein och grönsaker, och så mycket vi vill av dem. I början av dieten håller man sej till endast protein. Men tillslut blir det tillåtet att även äta spannmål som potatis och pasta. Men det man måste göra är att en dag i veckan, Dr Dukan själv föreslår torsdagar, äta enbart protein, resten av livet. Nedan här finns en beskrivning på hur det fungerar. Vill man ha mera info är det bara att Googla för att hitta det man söker.

DukanDieten:

FAS 1 - Attackfasen: Proteiner
Under denna korta fas sätter du igång processen med att gå ner i vikt. Det är viktigt att man följer denna fas strikt för full effekt. Om du gör det är chansen stor att du redan inom en vecka går ner upp till 5 kg. Under attackfasen äter du enbart proteiner som exempelvis magert kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter med lågt fettinnehåll. Du ska hålla dig i denna fas mellan 1 – 10 dagar. Då du äter mycket protein så minskar aptiten samtidigt som muskelmassan bevaras. Glöm inte att dricka minst 1,5 liter vatten om dagen så att din mage fortsätter att fungera normalt.
Oxkött, kalkon, kycklingfile, mager fisk (torsk) skaldjur, ägg, mejeriprodukter 0% fett, havrekli (någon matsked) kaffe, te minst 1,5 liter vatten/ dag.
Du får äta obegränsat tills du är mätt.
Promenera minst 20 minuter/ dag


FAS 2 - Cruisefasen: Proteiner+Grönsaker
Till man nått Målvikt.
Här får du lägga till grönsaker och du får välja bland grönsaker från listan nedan. Du äter alltså både grönsaker och protein. Men du ska fortsätta att alternera mellan attackfasen och cruisefasen. Antingen så varvar du en dag enbart protein och en dag protein och grönsaker. Eller så äter du enbart protein fem dagar och fem dagar protein och grönsaker.
Lägg till följande Grönsaker som är tillåtna.
Kronärtskocka, Sparris, Aubergine, Fänkål, Kål (vit, röd, grön, savoy, blomkål, brysselkål), Selleri, Endiver, Zucchini, Champinjoner, Gurka, Spenat, Paprika, Broccoli, Bönor, Purjolök, Lök, Pumpa, Rädisor, Sallad, Harsyra/ängsyra, Sojabönor, Kålrot, Mangold, Tomater, Majrovor, Morötter, Rabarber, Rödbetor.
Du får äta obegränsat tills du är mätt.
Promenera minst 30 min/ dag


FAS 3 – KONSOLIDERINGSFASEN: Proteiner+Grönsaker+Kolhydrater
Nu har du nått din trivselvikt och ska inte längre gå ner i vikt. Nu ska du successivt gå tillbaka till ditt tidigare ätande men du måste se till att du förhindrar att du går tillbaka till gamla onyttiga vanor. Här börjar du återinföra livsmedel som frukt, ost, bröd och stärkelse som pasta, ris och potatis. Det som gör Dukans metod annorlunda från andra dieter är att du får unna dig två ”festmåltider” i veckan då du kan äta precis vad du vill av allt du saknat tidigare som desserter, vin, choklad, tacka ja till en middag och strunta i att ta med dig egen mat. Även om du nu nästan har hela friheten så är inte allt tillåtet, ännu. Du måste fortsättningsvis äta en dag i veckan (valfri men välj en dag och håll dig till den) äta enbart protein enligt attackfasen. Och du får endast äta det som är tillåtet enligt listan. För att lyckas hålla din trivsekvikt resten av livet MÅSTE du stanna i konsolideringsfasen tio dagar för varje kilo du gått ner. Dvs Går du ner 10 kg skall du stanna i KONSOLIDERINGSFASEN 100 dagar.
(10 dagar x 10 kg)
Promenera minst 25 min/ dag


ATT TÄNKA PÅ:
Ät en frukt per dag
Ät två skivor fullkornsbröd per dag
40 g ost per dag
Två måltider med pasta, ris eller potatis per vecka
Två fria måltider per vecka
En attackdag, varje torsdag (du väljer, det viktigaste är att du håller dig till en dag) bara proteiner som i attackfasen.

 


FAS 4 - STABILISERINGSFASEN:
Proteiner+Vanlig mat
Ät vad du vill 6 dagar/ vecka men INTE som en galen gris!!
OBS: Bara äta Protein på Torsdag (Eller annan dag som passar dig, men håll dig till den dagen)
Promenera minst 20 minuter/ dag


Jag skall ge detta ett försök för det kan ju inte sluta sämre än alla andra Dieter jag prövat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0